Τελευταία Νέα & Ανακοινώσεις

  • 1
  • 2

Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί τη ιερά…

22-12-2017 | Νέα |

Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί τη ιερά μνήμη της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας  (22/12/2017)

Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί τη ιερά μνήμη της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας ,χοροστατούντος του Μητροπολίτου Μηλίτου κ. Αποστόλου καθηγουμένου της Ιεράς Μονής και συλλειτουργούντος του Επισκόπου Θεουπόλεως Παντελεήμονα.

Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίας Ανα…

21-12-2017 | Νέα |

Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας  (21/12/2017)

Μέγας Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας  (21/12/2017) Ετελέσθη με ιδιάιτερη κατάνυξη , χοροστατούντος  του Μητροπολίτου Μιλήτου κ. Αποστόλου, ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός επί  τη ιερά  μνήμη της Προστάτιδος και...

Εξαετές μνημόσυνο του Προηγούμενου Μητροπολίτου Ρό…

24-09-2017 | Νέα | Ι. Μονή

Εξαετές μνημόσυνο του Προηγούμενου Μητροπολίτου Ρόδου Κυρού Αποστόλου

Ετελέσθη με ιδιαίτερη κατάνυξη πρωινή Θεία Λειτουργία, συμπροσευχομένου του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής...

Θεία Λειτουργία - Εορτή Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού…

14-09-2017 | Νέα | Ι. Μονή

Θεία Λειτουργία - Εορτή Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού (ΦΩΤΟ)

Εορτή Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Πρωινή Θεία Λειτουργία στο καθολικό της Μονής.

×

Σφάλμα

An error occured during data fetch from google.com: Error refreshing the OAuth2 token, message: '{ "error": "invalid_grant", "error_description": "Bad Request" }'

Αφιέρωμα στην Ίμβρο

Ευρετήριο Άρθρου


Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας - Θράκης.

Η Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας – Θράκης αριθμεί 2500 μέλη, Ιμβρίους, Τενεδίους και Φίλους της Ίμβρου και αποτελεί το παλαιότερο Ιμβριακό σωματείο παγκοσμίως. Ιδρύθηκε το 1927 και το 2017 γιορτάζει τα 90 χρόνια λειτουργίας της.  Το ιδιόκτητο κτίριο της αποτελεί φιλόξενη εστία για όλους τους Ιμβρίους και κομβικό σημείο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης. Επίτιμος Πρόεδρός της είναι ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Ίμβριος.

Η Ιμβριακή Ένωση, από την ίδρυσή της ως σήμερα, προσηλωμένη στις καταστατικές αρχές της, που υπαγορεύτηκαν από την αγάπη προς τη γενέτειρα Ίμβρο, υπήρξε πάντα συνεπής στους σκοπούς της, όπως τη συσπείρωση των μελών της, τη μεταξύ τους αλληλεγγύη, τη διατήρηση της ταυτότητας των αποδήμων Ιμβρίων στη Μακεδονία και Θράκη καθώς και τη διατήρηση και διάσωση της παράδοσης και του πολιτισμού της Ίμβρου. Η δράση της σ’ ολόκληρη την έως τώρα διαδρομή της είναι συνεχής και αδιάπτωτη. Καλύπτοντας κάτω από τα φτερά της κάθε συμπατριώτη που κατέφυγε στον γεωγραφικό αυτό χώρο, η Ιμβριακή Ένωση δίνει αδιάκοπα έναν σκληρό και ανυποχώρητο αγώνα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ιμβρίων στην Ελλάδα, αλλά και την υπεράσπιση των δικαίων της Ίμβρου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων των κατοίκων της.

Μεταξύ των ετών 1964 – 1980, ύστερα από την εφαρμογή μιας πολιτικής απαλλοτριώσεων και απαγορεύσεων, που κατέστησαν αδύνατη την παραμονή των Ιμβρίων στο νησί, πλήθος Ιμβρίων προσφύγων εγκαταστάθηκε στη Βόρειο Ελλάδα. Κύρια μέριμνα της Ιμβριακής Ένωσης τότε ήταν η μεσολάβηση στις Ελληνικές αρχές για την έκδοση πιστοποιητικών, αδειών παραμονής, εργασίας και η επίλυση των άμεσων προβλημάτων επιβίωσής τους, όπως στέγαση, εξεύρεση εργασίας και εκπαίδευση των παιδιών τους.

Τη δεκαετία του ’80 η Ιμβριακή Ένωση πρωτοστάτησε στην εκστρατεία ενημέρωσης του πολιτικού κόσμου και της κοινής γνώμης για όσα συντελέσθηκαν στα νησιά κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών και συμβάσεων. Διακήρυξε ότι το θέμα της Ίμβρου και της Τενέδου παραμένει ανοιχτό και ότι είναι απαραίτητη και αναγκαία η επανόρθωση των αδικημάτων που διαπράχθηκαν. Ο αγώνας αυτός στον οποίο τα Διοικητικά Συμβούλια της Ένωσης διέθεσαν όλες τις δυνάμεις τους δεν ήταν μάταιος. Αρχικά προσέλκυσε το ενδιαφέρον των μέσων επικοινωνίας και κέρδισε τη συμπάθεια των απλών ανθρώπων. Μπροστά στο φαινόμενο αυτό ο πολιτικός κόσμος συντάχθηκε με την κοινή γνώμη και ενστερνίσθηκε την υπόθεση των δύο νησιών. Σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητη η συντονισμένη δράση όλων των Ιμβρίων. Η επανεγκατάσταση νέων οικογενειών στην Ίμβρο είναι γεγονός. Πρώτο και σημαντικότατο αποτέλεσμα η επαναλειτουργία των Ελληνικών μειονοτικών σχολείων στην Ίμβρο. Η επίλυση ωστόσο των κληρονομικών δικαιωμάτων δεν έχει προχωρήσει. Υπόσχεση της Ιμβριακής Ένωση Μακεδονίας – Θράκης αποτελεί η σταθερή και αταλάντευτη προσήλωσή της στον ακατάβλητο αγώνα διασφάλισης των δικαίων των νησιών.


Ιμβριακή Ένωση και Μονή Αγίας Αναστασίας.

Οι σχέσεις της Ιμβριακής Ενώσεως με την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας είναι στενότατες από τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης των Ιμβρίων στης ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Αρκετές φορές πραγματοποιήθηκαν πατροπαράδοτα πανηγύρια, αναβίωσαν έθιμα και πάρα πολλοί Ίμβριοι επισκέπτονται την Μονή για να εκκλησιαστούν αλλά και για να συναντηθούν με τον πάντα πρόθυμο και ανοιχτόκαρδο Ηγούμενο κ. Απόστολο. Η Ιμβριακή Ένωση ευχαριστεί θερμά για την ευγενική χορηγία της Μονής για την έκδοση του ημερολογίου και παράλληλα θέλει να δηλώσει τη δημόσια υποστήριξή της στον αγώνα που κάνει η Μονή κι ο Ηγούμενός της για τα κλεμμένα λείψανα της Αγίας Αναστασίας. Το 2012 κλάπηκαν η λειψανοθήκη με την Κάρα της Αγίας Αναστασίας, η λειψανοθήκη με το πόδι της Αγίας, μια λειψανοθήκη με αποτμήματα λειψάνων της Αγίας Αναστασίας, της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Μοδέστου και έκτοτε βρίσκονται πλέον στα χέρια των ληστών. Από τότε μέχρι σήμερα γίνεται ένας υπεράνθρωπος αγώνας προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να επιστρέψουν τα λείψανα στη Μονή. Το Μοναστήρι έχει βυθιστεί στο πένθος. Στο πλευρό του Μητροπολίτη Μιλήτου βρέθηκε από την πρώτη στιγμή ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος επικοινώνησε με τους Προκαθήμενους των Ορθοδόξων Εκκλησιών προκειμένου να ενημερωθούν επίσημα για την κλοπή των Αγίων λειψάνων. Ελπίζουμε και προσευχόμαστε η υπόθεση των λειψάνων να έχει ευτυχή κατάληξη προς ανακούφιση του Ηγουμένου της Μονής κ. Απόστολου, των ιερέων και όλου του Χριστεπώνυμου πλήθους.

Πολυμέσα

Πολυμέσα

Φωτογραφικό υλικό, βίντεο και αρχεία ήχου από την Ιερά Μονή

Θείος Λόγος

Θείος Λόγος

Ανακοινώσεις του Οικ. Πατριαρχείου, της Ιεράς Μονής και Ιερό Κήρυγμα

Είδη ευλάβειας

Είδη Ευλάβειας

Στην έκθεση της Ιεράς Μονής διατίθενται διάφορα είδη ευλάβειας