Αγίασμα Αγίου Θεωνά

Ο Άγιος Θεωνάς παρεκάλεσε την Αγία Αναστασία να του δώσει σαν παρηγοριά λίγο ύδωρ στον άνυδρο τόπο όπου απεσύρατο για προσευχή και περισυλλογή. Έτσι λοιπόν θαυματουργικά του υπέδειξε η Αγία τον τόπο και με το ραβδί του κτυπώντας ανάβλυσε λιγοστό νερό (σημερινό Αγίασμα του Αγίου Θεωνά), το οποίο χειμώνα – καλοκαίρι έχει την ίδια ροή.

Παλαιότερα οι προσκυνητές ανέβαιναν μέχρι τον δυσπρόσιτο τόπο του Αγιάσματος για να πάρουν Αγίασμα και στο παρακείμενο δένδρο άφηναν μαντήλια και άλλα ως τάματα. Η Ιερά Μονή σήμερα προμηθεύει τους προσκυνητές της με αυτό το Αγίασμα στον εξωνάρθηκα του Ναού, όπου και υπάρχει η τοιχογραφία που αναπαριστά το θαύμα της ανευρέσεώς του.

Το 2012-13 ανακαινίστηκε  επί ηγουμενίας Αποστόλου, Μητροπολίτου Μιλήτου και επιμέλεια Αρχιμανδρίτου Γερμανού Γαλάνη.

 

Θα πρέπει να ξέρεις

Ήταν Κυριακή του Θωμά 23 Απριλίου του 2012, ξημερώματα Δευτέρας... Άγνωστοι μπήκαν στο μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας αφού διέρρηξαν πέντε πόρτες σπάζοντας 15 κλειδαριές. Το πρωί οι πατέρες έντρομοι διαπίστωσαν ότι οι δράστες είχαν πάρει την Τιμία Κάρα της Αγίας και μία Λειψανοθήκη που περιείχε το δεξί πόδι της. Αφαίρεσαν ακόμη δύο λειψανοθήκες που περιείχαν Ιερά Λείψανα της Αγίας Αναστασίας, του Αγίου Μοδέστου και της Αγίας Παρασκευής. Άρπαξαν επίσης έναν σταυρό ευλογίας που βρισκόταν πάνω στην Αγία Τράπεζα και έσπασαν το παγκάρι, παίρνοντας όσα χρήματα περιείχε. Το συγκεκριμένο συμβάν δεν αποτελεί κλοπή αλλά απαγωγή. Τα Ιερά Λείψανα για εμάς έχουν ζωή, είναι ζωντανά!

Από την ημέρα της αρπαγής τους το μοναστήρι βρίσκεται σε βαθύ πένθος. Η απώλεια είναι τεράστια, η θρησκευτική αξία ανεκτίμητη. Παρακαλούμε τους ανθρώπους που τα έχουν να τα επιστρέψουν εδώ όπου ανήκουν.