Αγίων Δώδεκα Αποστόλων

Βρίσκεται ανατολικά της Μονής, σε πολύ κοντινή απόσταση και προ υπήρχε αποσαθρωμένο υπόλοιπο του παλαιού Ναού, όπου και ανήγειρε το νέο το 1966 ο τότε ηγούμενος αρχιμανδρίτης Απόστολος Δημέλης.

Το 2007 ανακαινίστηκε εκ νέου και τοποθετήθηκε τέμπλο. Τον Απρίλιο του 2007 ετάφη εις τον προαύλιο χώρο η μοναχή Θεοφανώ, κατά σάρκα μητέρα του νυν ηγουμένου της Ιεράς Μονής, όπου υπάρχουν και άλλοι τάφοι κληρικών και λαϊκών.

Εορτάζει τη 30η Ιουνίου.

 

Θα πρέπει να ξέρεις

Ήταν Κυριακή του Θωμά 23 Απριλίου του 2012, ξημερώματα Δευτέρας... Άγνωστοι μπήκαν στο μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας αφού διέρρηξαν πέντε πόρτες σπάζοντας 15 κλειδαριές. Το πρωί οι πατέρες έντρομοι διαπίστωσαν ότι οι δράστες είχαν πάρει την Τιμία Κάρα της Αγίας και μία Λειψανοθήκη που περιείχε το δεξί πόδι της. Αφαίρεσαν ακόμη δύο λειψανοθήκες που περιείχαν Ιερά Λείψανα της Αγίας Αναστασίας, του Αγίου Μοδέστου και της Αγίας Παρασκευής. Άρπαξαν επίσης έναν σταυρό ευλογίας που βρισκόταν πάνω στην Αγία Τράπεζα και έσπασαν το παγκάρι, παίρνοντας όσα χρήματα περιείχε. Το συγκεκριμένο συμβάν δεν αποτελεί κλοπή αλλά απαγωγή. Τα Ιερά Λείψανα για εμάς έχουν ζωή, είναι ζωντανά!

Από την ημέρα της αρπαγής τους το μοναστήρι βρίσκεται σε βαθύ πένθος. Η απώλεια είναι τεράστια, η θρησκευτική αξία ανεκτίμητη. Παρακαλούμε τους ανθρώπους που τα έχουν να τα επιστρέψουν εδώ όπου ανήκουν.