Αγίου Θεωνά

Εις τον ορεινό όγκο ανατολικά της Μονής, υπάρχει το εξωκκλήσι του Αγίου Θεωνά, όπου κατά τη παράδοση ο Άγιος αποσύρατο για περισσότερη προσευχή και άσκηση. Μετά την κοίμηση του Αγίου, στον τόπο αυτό, κτίστηκε από τους πατέρες εξωκκλήσι στον τύπο βασιλικής μονόκλιτης.

Το 2012-13 ανακαινίστηκε επί ηγουμενίας Αποστόλου, Μητροπολίτου Μιλήτου και επιμέλεια Αρχιμανδρίτου Γερμανού Γαλάνη.

Εορτάζει στις 4 Απριλίου, όπου και η κοίμηση του και πανηγυρικά την Τετάρτη εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Θα πρέπει να ξέρεις

Ήταν Κυριακή του Θωμά 23 Απριλίου του 2012, ξημερώματα Δευτέρας... Άγνωστοι μπήκαν στο μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας αφού διέρρηξαν πέντε πόρτες σπάζοντας 15 κλειδαριές. Το πρωί οι πατέρες έντρομοι διαπίστωσαν ότι οι δράστες είχαν πάρει την Τιμία Κάρα της Αγίας και μία Λειψανοθήκη που περιείχε το δεξί πόδι της. Αφαίρεσαν ακόμη δύο λειψανοθήκες που περιείχαν Ιερά Λείψανα της Αγίας Αναστασίας, του Αγίου Μοδέστου και της Αγίας Παρασκευής. Άρπαξαν επίσης έναν σταυρό ευλογίας που βρισκόταν πάνω στην Αγία Τράπεζα και έσπασαν το παγκάρι, παίρνοντας όσα χρήματα περιείχε. Το συγκεκριμένο συμβάν δεν αποτελεί κλοπή αλλά απαγωγή. Τα Ιερά Λείψανα για εμάς έχουν ζωή, είναι ζωντανά!

Από την ημέρα της αρπαγής τους το μοναστήρι βρίσκεται σε βαθύ πένθος. Η απώλεια είναι τεράστια, η θρησκευτική αξία ανεκτίμητη. Παρακαλούμε τους ανθρώπους που τα έχουν να τα επιστρέψουν εδώ όπου ανήκουν.