Αγίου Δημητρίου

Είναι από τα παλαιότερα εξωκκλήσια της Μονής. Στην δεκαετία του '60 ήταν ήδη κατεστραμμένο, πιθανόν από το ολοκαύτωμα της Μονής του 1821 και κτίστηκε εκ βάθρων επί των ερειπίων του το 2012, το νέο εξωκκλήσι του Αγίου Δημητρίου, επί ηγουμενίας Αποστόλου, Μητροπολίτου Μιλήτου και επιμέλεια Αρχιμανδρίτου Γερμανού Γαλάνη.

Οι παλαιοί πατέρες της Μονής, οριοθετούσαν την ιδιοκτησία του Μοναστηριού κτίζοντας εξωκκλήσια εις τα όρια της ιδιοκτησίας της.

Έτσι βορειοδυτικά είναι το εξωκκλήσι του Αγίου Δημητρίου, δυτικά του Προφήτου Ηλιού εις την κορυφή του όρους Βούζιαρη, νότια του Αγίου Γεωργίου με τις ιδιοκτησίες της Γαλάτιστας και ανατολικά έτερο του Προφήτου Ηλιού και το καλογερικό, που οριοθετεί τις ιδιοκτησίες της Μονής με τα χωριά Πετροκέρασα και Λιβάδι.

Εορτάζει την 26η Οκτωβρίου.

Θα πρέπει να ξέρεις

Ήταν Κυριακή του Θωμά 23 Απριλίου του 2012, ξημερώματα Δευτέρας... Άγνωστοι μπήκαν στο μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας αφού διέρρηξαν πέντε πόρτες σπάζοντας 15 κλειδαριές. Το πρωί οι πατέρες έντρομοι διαπίστωσαν ότι οι δράστες είχαν πάρει την Τιμία Κάρα της Αγίας και μία Λειψανοθήκη που περιείχε το δεξί πόδι της. Αφαίρεσαν ακόμη δύο λειψανοθήκες που περιείχαν Ιερά Λείψανα της Αγίας Αναστασίας, του Αγίου Μοδέστου και της Αγίας Παρασκευής. Άρπαξαν επίσης έναν σταυρό ευλογίας που βρισκόταν πάνω στην Αγία Τράπεζα και έσπασαν το παγκάρι, παίρνοντας όσα χρήματα περιείχε. Το συγκεκριμένο συμβάν δεν αποτελεί κλοπή αλλά απαγωγή. Τα Ιερά Λείψανα για εμάς έχουν ζωή, είναι ζωντανά!

Από την ημέρα της αρπαγής τους το μοναστήρι βρίσκεται σε βαθύ πένθος. Η απώλεια είναι τεράστια, η θρησκευτική αξία ανεκτίμητη. Παρακαλούμε τους ανθρώπους που τα έχουν να τα επιστρέψουν εδώ όπου ανήκουν.