Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου

Υπήρχε η παράδοση, ότι κάτω από το εξωκκλήσι των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης, πλησίον του ρέματος, βρισκόταν εξωκκλήσι  επ΄ ονόματι του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου γι αυτό και η πηγή που βρίσκεται εκεί, λεγόταν «του Άη Γιάννη».

Το 2014 ξεκίνησε η τοπογράφηση του χώρου και ανάδειξη των παλαιών θεμελίων μαζί με τους τάφους που ανάγονται στο ολοκαύτωμα της Μονής το 1821. Επί των ερειπίων αυτών άρχισε η ανοικοδόμηση του καθολικού και των έσω και έξω νάρθηκων και η ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου, επί ηγουμενίας Αποστόλου, Μητροπολίτου Μιλήτου και επιμέλεια Αρχιμανδρίτου Γερμανού Γαλάνη.

Εορτάζει στις 24 Ιουνίου, επί της Γεννήσεως του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.

Θα πρέπει να ξέρεις

Ήταν Κυριακή του Θωμά 23 Απριλίου του 2012, ξημερώματα Δευτέρας... Άγνωστοι μπήκαν στο μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας αφού διέρρηξαν πέντε πόρτες σπάζοντας 15 κλειδαριές. Το πρωί οι πατέρες έντρομοι διαπίστωσαν ότι οι δράστες είχαν πάρει την Τιμία Κάρα της Αγίας και μία Λειψανοθήκη που περιείχε το δεξί πόδι της. Αφαίρεσαν ακόμη δύο λειψανοθήκες που περιείχαν Ιερά Λείψανα της Αγίας Αναστασίας, του Αγίου Μοδέστου και της Αγίας Παρασκευής. Άρπαξαν επίσης έναν σταυρό ευλογίας που βρισκόταν πάνω στην Αγία Τράπεζα και έσπασαν το παγκάρι, παίρνοντας όσα χρήματα περιείχε. Το συγκεκριμένο συμβάν δεν αποτελεί κλοπή αλλά απαγωγή. Τα Ιερά Λείψανα για εμάς έχουν ζωή, είναι ζωντανά!

Από την ημέρα της αρπαγής τους το μοναστήρι βρίσκεται σε βαθύ πένθος. Η απώλεια είναι τεράστια, η θρησκευτική αξία ανεκτίμητη. Παρακαλούμε τους ανθρώπους που τα έχουν να τα επιστρέψουν εδώ όπου ανήκουν.