Ευχαριστήριος επιστολή προς την Ιερά Μονή

10 Ιουν 17
από Πρωτ. Γεώργιο Μαρνέλλο

Με ιδιαίτερη χαρά επικοινωνούμε μαζί σας, για να ευχαριστήσομε θερμά τον Άγιο Καθηγούμενο Σεβασμ. Μητροπολίτη Μιλήτου κ. Απόστολο

και όλους εσάς τους καλούς συνεργάτες του, που διακονείτε με ζήλο και αυταπάρνηση το ιστορικό και σεβάσμιο μοναστήρι για τις ποικίλες εκδηλώσεις αγάπης σας και τιμής προς το πρόσωπό μου και της  πρεσβυτέρας Μαρίας (προσκυνηματική επίσκεψη στη Μονή στις 17-5-17).

Ήταν μεγάλη η επιθυμία μας, μετά από πολλά χρόνια, να επισκεφτούμε την Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Ιερά Μονή της Αγίας Αναστασίας  και του Αγίου Θεωνά, Αρχιεπισκόπου Θεσ/κης και την ιστορική Εξατάξια Πατριαρχική Εκκλησιαστική Σχολή της Αγίας Αναστασίας, εκ της οποίας αποφοίτησα το 1968, και στη συνέχεια έλαβα από τον μακαριστό Μητροπολίτη Πέτρας Δημήτριον (πτυχιούχο της Θεολογικής Σχολής Χάλκης)  το χάρισμα της ιερωσύνης. Η συγκίνηση μας ήταν πολύ μεγάλη που βρεθήκαμε στους καθαγιασμένους χώρους του μοναστηριού και βιώσαμε στιγμές ανείπωτης χαράς και αγαλλίασης. Προσκυνήσαμε ευλαβικά τις περίπτυστες εικόνες της μονής, τα ιερά λείψανα, μεταξύ των οποίων και  το ιερό λείψανο του Αγίου Θεωνά και λάβαμε πολλές ουράνιες ευλογίες. 

Μας έκανε μεγάλη εντύπωση, η προθυμία και η πρωτοβουλία-προσφορά σας με την οποία αναλάβατε να έλθετε στην Θεσ/κη για να μας πάρετε και να μας οδηγήσετε στα ιερά Προσκυνήματα. Να έχετε πάντοτε την ευλογία του Τριαδικού Θεού και των Αγίων μαζί σας και με όλη την οικογένεια σας. 

Θα ήθελα και δια του παρόντος γράμματος να ομολογήσω, ότι οι υψηλού επιπέδου, φιλολογικές και θεολογικές- ιερατικές σπουδές μου στην πρότυπη Ε.Σ. της Αγίας Αναστασίας, η πλούσια λειτουργική καθημερινή ζωή στο φιλόξενο μοναστήρι, το οποίο μας φιλοξενούσε στο «κοινόβιο» του υλικά και πνευματικά, υπό την πεφωτισμένη τότε, ηγεσία του μακαριστού Αγίου Καθηγουμένου κυρού Αποστόλου Διμέλη, μετέπειτα Μητροπολίτου  Ρόδου, οι παιδαγωγικές και θεολογικές σπουδές στην Εκκλησιαστική παιδαγωγική Ακαδημία Θεσ/κης, ο διορισμός μου στη θέση διακόνου του Ιερού Ναού της Παναγούδας συνέβαλαν τα μέγιστα, στη διαμόρφωση της προσωπικότητας μου και στην λήψη της γενναίας απόφασης να αναχωρήσω εκ Θεσ/κης στο Παρίσι για περαιτέρω θεολογικές παιδαγωγικές και φιλοσοφικές σπουδές. 

Ας είναι αιωνία η μνήμη των ανθρώπων που φωτίστηκαν από τον Πανάγιον Θεόν, δέχτηκαν με τη χάρη της Παναγίας και του Αγίου Νεκταρίου, να γίνουν οι σύμβουλοι και πνευματικοί μου για την εισαγωγή μου στην ως άνω Πατριαρχική Εκκλησιαστική Σχολή και στο γνωστό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ορθόδοξης Θεολογίας του Αγίου Σεργίου των Παρισίων, εκ του οποίου έλαβα και τα τρία διπλώματα (θεολογικές σπουδές 1970-1975, μεταπτυχιακέςδιδακτορικές 1989-1996). Οι πνευματικοί αυτοί πατέρες είναι 1. Ο καθηγητής μου Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Μαραγκουδάκης, απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και ο φίλος συμφοιτητής του, μακαριστός καθηγούμενος Απόστολος Διμέλης. Ο εν λόγω Άγιος Ηγούμενος, φρόντισε να με γράψει στην Ε.Σ. και ο ίδιος στη συνέχεια, όταν έφευγα για το Παρίσι, φρόντισε να με εφοδιάσει με συστατικό γράμμα προς τον Πρύτανη Πρωθιερέα-μιτροφόρο Αλέξιο Κνιάζεφ.Αυτός ο δρόμος του Θεού, που ακολούθησα υπάκουα και καρτερικά, με τη φώτιση του Θεού, την βοήθεια της Παναγίας Γοργοϋπηκόου 

Θεσ/κης και των Αγίων του Μοναστηριού σας, έφερε τα θαυμάσια αποτελέσματα σε οικογενειακό, πνευματικό, εκπαιδευτικό και πανεπιστημιακό επίπεδο, που προφορικά σας διηγήθηκα. 

Ας σημειωθεί ότι, δυο από τα παιδιά μου, ο Μανώλης και ο π. Σέργιος, Θεολόγοι, έκαναν θεολογικές σπουδές στον Άγιο Σέργιο Παρισίων. Ο μακαριστός αδελφός μου Ιωάννης, τραπεζικός υπάλληλος και Ιεροψάλτης (+1984), φρόντισα, όταν υπηρετούσα στο Παρίσι να τον στείλω για  σπουδές στην Αγία Αναστασία, εκ της οποίας αυτός μεταγράφηκε στην Ι.Σ.Κ., όταν η Σχολή έκλεισε. 

Τα σέβη μου  και τις θερμότατες ευχαριστίες μου για την φιλοξενία  της Μονής στον περισπούδαστο και δραστήριο Άγιο καθηγούμενο Μητροπολίτη Μιλήτου κ. Απόστολο, την οποία γευτήκαμε στο παρελθόν (τον είχαμε επισκεφτεί με τον μακαριστό Ιωάννη Φουντούλη και τον καθηγητή Χρήστο Βάντσο) αλλά τη ζήσαμε και πρόσφατα δια μέσου των ευλογημένων συνεργατών του κληρικών και λαϊκών, που διακονούν τη Μονή. 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μαρνέλλος
Δρ Θεολογίας, Διπλ. του Ανωτάτου Παιδαγωγικού Ινστιτούτου των Παρισίων
τ. Σχολάρχης (1984-2007) Αναπλ. Καθηγητής και Μέλος