Γέροντα Εφραίμ: Κανόνας για να βρεθούν τα λείψανα Αγ. Αναστασίας

31 Μάι 16
από Romfea.gr | Αιμίλιος Πολυγένης

Κανόνα ώστε να βρεθούν τα ιερά λείψανα της Αγίας Αναστασίας, που εκλάπησαν μετά από διάρρηξη της φερώνυμης Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής στην Αγία Αναστασία έβαλε ο Ηγούμενος της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ.

Να αναφερθεί ότι ο Σεβ. Μητροπολίτης Μιλήτου κ. Απόστολος τις ημέρες αυτές βρέθηκε στο Άγιον Όρος ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στην επίσκεψη του Πατριάρχη Κυρίλλου και του Βλαντιμίρ Πούτιν. Με αφορμή την επίσκεψή του στο Περιβόλι της Παναγίας, επισκέφθηκε και διανυκτέρευσε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου.

Σε συνάντηση που είχε με τον Ηγούμενο Γέροντα Εφραίμ, κατά τη διάρκεια της διαμονής του, αναφέρθηκαν και στο θέμα της κλοπής των ιερών λειψάνων της Αγίας Αναστασίας. Ο Γέροντας αφού ενημερώθηκε από τον Σεβασμιώτατο, ανέφερε ότι στο Μοναστήρι όταν χάνετε κάτι, πολλοί προσκυνητές αλλά και πατέρες προσεύχονται ενώπιον του Αγίου Μηνά και πάντα βρίσκεται αυτό που έχει χαθεί. Επίσης διηγήθηκε στον Σεβασμιώτατο μια προσωπική εμπειρία που είχε όταν έχασε κλειδιά της Μόνης και προσευχήθηκε στον Άγιο Μηνά να βρεθούν. Δύο ημέρες μετά ένας προσκυνητής ερχόμενος στην Μονή, είπε στους πατέρες ότι βρήκε κάτι τα κλειδιά στο δρόμο, τα οποία αποδείχθηκε ότι ήταν εκείνα που είχαν χαθεί.

Από σήμερα ο Γέροντας Εφραίμ ανέθεσε στον π. Ευδόκιμο Βατοπαιδινό κάθε μέρα να ανάβει ένα κεράκι στον Άγιο Μηνά μέχρι να βρεθούν τα Ιερά Λείψανα της Αγίας! Τέλος ο Καθηγούμενος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την πολύ ωραία ομιλία στην τράπεζα της Μονής, ο οποίος αναφέρθηκε στην πνευματική σχέση της Ιεράς Μονής της Αγίας Αναστασίας και της Μονής Βατοπαιδίου.