Δελτίον τύπου ομιλίας Σεβ. Μιλήτου για Τρεις Ιεράρχες και Α.Μ.Σ.Ο.Ε.

29 Ιαν 17
από Ι. Μονή

Μιλήτου Απόστολος: «Είναι πραγματικά μεγάλος πόνος για μας που βλέπουμε τους αδελφούς μας να νομίζουν ότι έχουν την αλήθεια, αλλά ευρίσκονται σε μεγάλη πλάνη».

Ομιλία με θέμα: «Επομένοι τοις Τρισίν Ιεράρχαις η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας» εκφώνηθηκε από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μιλήτου κ. Απόστολο, Καθηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας, με αφορμή την ετήσια επίσημη Πανηγυρική Εκδήλωση, που διοργάνωσε η Ένωση Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Βορείου Ελλάδος, επί τη μνήμη των Αγίων Τριών Ιεραρχών. Ο Σεβασμιώτατος στον εμπνευσμένο λόγο του αναφέφθηκε καταρχάς στη ζωή, στους αγώνες και στην προσφορά των Αγίων Τριών Ιεραρχών στην παιδεία και την Εκκλησία, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει την αιτία που η Ορθόδοξη Εκκλησία μας ένωσε τη μνήμη των τριών μεγάλων αυτών Αγίων σε κοινή εορτή. Κατόπιν,με βάση τη διδασκαλία τους απέδειξε ότι το φρόνημα και το ήθος των Αγίων Πατέρων ήταν ενωτικό και όχι διασπαστικό, γι’ αυτό, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «οι Πατέρες πολλές φορές εφάρμοσαν εκκλησιαστική οικονομία και έδειξαν μεγάλη κατανόηση προκειμένου να μη διχαστεί το σώμα των πιστών».

Ο Σεβασμιώτατος κάλεσε το πολυπληθές ακροατήριο να αξιολογήσει την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας αλλά και κάθε κίνηση της Εκκλησίας μας σύμφωναμε το πνεύμα και το ήθος των Αγίων Τριών Ιεραρχών, ενώ επέκρινε αυτούς οι οποίοι ἀπορρίπτουν τη Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης, διασπώντας την ενότητα καιενσπείροντες ζιζάνια στο λαό του Θεού. Είναι γεγονός, όπως σημείωσε σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος, ότι «η ζωή και οι λόγοι του Χριστού εκνεύριζαν και εξόργιζαν τους Γραμματείς και τους Φαρισαίους, αλλά ανέπαυαν και έσωζαν τους κοπιώντας και πεφορτισμένους». Κατά τον ίδιο τρόπο κάποιοι σήμερα εκνευρίζονται με τις αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου διότι παρότι υποτίθεται ότι είναι «πιστά μέλη» της Εκκλησίας δεν έμαθαν ακόμη ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία εκφράζεται συνοδικώς και όχι από μεμονωμένα πρόσωπα. Τέλος ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν οι Άγιοι Τρεις Ιεράρχες ζούσαν σήμερα, θα μας εξέπλητταν με την συμπεριφορά τους και με τα λόγια τους.

Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μιλήτου κ. Αποστόλου.